Fietstocht laat 100 jaar Asser Boys zien

Op zondag 7 juli 2019 begonnen de eerste fietser, even na 9.00 uur, aan de fietstocht van 38 km langs de historie van Asser Boys. Deze fietstocht werd verreden in het kader van het 100 jarig jubileum van Asser Boys, dat nog groots wordt gevierd in het weekend van 12 en 13 oktober 2019. De 38 km werd gefietst door 100 deelnemers (hoe toepasselijk in het jaar waarin Asser Boys 100 jaar bestaat) en die waren allemaal van mening: een geweldig mooie tocht (klik hier voor de foto’s).

Van kantine naar kassahokje
Nadat eerst een bal door een gat kon worden geschoten, onder begeleiding van de TopKids, werd de tocht gestart vanaf de kantine en dan bij de uitgang links af. Iedereen had een routebeschrijving, maar kon ook vertrouwen op de pijlen die op de grond waren geplakt en de pijltjes die hier en daar aan een paal hingen. De tweede tussenstop was een hele bijzondere. We gingen even heel ver terug in de tijd. Het hokje van de Kaartverkoop getuigt nog van de plek waar één van de eerste accommodaties van Asser Boys heeft gelegen. Theo Jagt en Aart Rossing, twee van de vele vrijwilligers die dit weer hebben mogelijk gemaakt, konden na de bevoorrading van Harm van Solkema de fietsers verwennen met een lekkere versnapering, met dank aan enkele sponsoren. Bovendien wisten Theo en Aart iets van de historie te vertellen over het kassahokje. Het verhaal werd verder nog ondersteund met mooie spandoeken, waarop de historie van Asser Boys was terug te lezen.

Van TT baan naar Hooghalen
Vervolgens weer op de fiets naar de TT baan. En daar heeft Asser Boys al een lange historie mee. Daar waar vroeger elk jaar de tribunes werden opgebouwd en afgebroken, staan nu permanente en grotendeels overdekte tribunes. Bij de TT baan wachtte de fietsers een aangename verrassing. Zij mochten even gratis de tribunes op via de Paddock en konden even kijken naar de Classic Races. Uiteraard niet te lang want er waren nog vele mooie kilometers te fietsen.

Na de TT baan ging het, langs de TT camping, richting Hooghalen, waarbij de route ook geschikt was gemaakt voor scootmobielen (het hek stond open!). In Hooghalen kwam Rinus Michels voorbij en kon er bij de plaatselijk snackbar even worden gepauzeerd. De spandoeken met onder andere veel elftalfoto’ s gaf aanleiding tot het benoemen van al die spelers. Enkele deelnemers herkenden zich zelf op de foto’s en kenden andere spelers.

Via de natuur naar de “Beer van Kloosterveen”
Vanaf Hooghalen ging de fietstocht door de mooie Drentse natuur en was er bij het afwaterinsgkanaal de laatste tussenstop. En hier kon worden gestreden om de “Beer van Kloosterveen”. Vroeger ging dat op het ijs, maar met de huidige klimaat problemen moet dat met een prikslee op wielen. En er werden verschillende wedstrijden verreden. Wie de “Beer” heeft gewonnen is niet helemaal duidelijk geworden, maar uiteindelijk maakt dat ook niks uit. Er is maar één man die al jaren over de “Beer” waakt en dat is Harm van Solkema. De “Beer “ is netjes opgeborgen in één van de eerste Asser Boys sporttassen en zal dat waarschijnlijk de komende 100 jaar ook blijven. Harm zal het t.z.t. vast gaan overdragen op zijn opvolger.

Finish bij Asser Boys
Alle fietsers eindigden de tocht bij Asser Boys. En daar wachtte hen weer een verrassing: een rookworst van de “Coveco”. De oudgedienden zullen het nog weten, vroeger werden er rookworsten ingepakt bij Coveco en dat leverde Asser Boys toen geld op. Zo zie je dat bij Asser Boys de vrijwilligers centraal staan. Al 100 jaar is dat het fundament van een mooie voetbal club die na 13 oktober 2019 zijn tweede 100 jaar in zal gaan.

Vol lof
Alle deelnemers vertelden, ongevraagd, dat ze fietstocht erg mooi vonden: mooie route, goed verzorgd en met mooie tussenstops. Door de spandoeken kon de historie van Asser Boys mooi worden teruggehaald, hetgeen bij velen herinneringen opriep. Het team onder leiding van Rolf van der Wal en Conny Puper en alle, wederom “ingevlogen”, vrijwilligers hebben dit weer mogelijk gemaakt. Groot compliment en heel, heel veel dank.

Klik hier om een foto reportage van de fietstocht te bekijken.


KiKa