De G kronieken: Een geslaagd jaar met twee gezichten

Assen, door Richard Groeneveld

2012 was een wisselvallig jaar in verschillende gezichten. Na de winterstop was het een behoorlijk drama. Het spel was slecht, er waren onderlinge ruzies, er was een slechte mentaliteit en tot overmaat van ramp liepen er een paar spelers rond die last hadden van een overschattingsyndroom. Tijdens het trainingskamp op Texel (met dank aan de NAM) werd duidelijk dat het anders moest. Het werd een zwaar weekend, met zowel storm op de camping als op het veld en het had niet veel gescheeld of we waren eerder richting Assen vertrokken. De coaches, de ene net vader van Mila geworden en de ander net onderscheidden als lid in de orde van Oranje Nassau, besloten voortaan harder op te treden en bovendien veel vanuit het ‘positief coachen’ te gaan werken (goed opgezet en dank aan Marion en Bertus Speelman).

Hoe anders zou het dan ook lopen: Vanaf het begin van het nieuwe seizoen werd er geknokt voor elke punt, er werd onderling niet meer op elkaar gescholden en er was weer spelvreugde. De afgelopen jaren hadden de coaches Henry en Richard elke wedstrijd grijze haren erbij gekregen, maar nu zien ze er weer jonger (en knapper) uit. Na de eerste wedstrijd tegen Drenthina met pech te hebben gelijkgespeeld (laatste minuut op de paal: Ja, Bertwin, je mag hem ook afgeven!) werden alle wedstrijden gewonnen. Nog belangrijker dan deze overwinningen was het zeer sportieve spel van Asser Boys. Jongens als John Jekel, Lazarus Soplanig en Joey Kuiper gingen uit zichzelf naar de kant als de emoties hun teveel dreigden te worden… chappeau, jongens.

Omdat er nog maar drie teams over zouden blijven in de A klasse werd besloten om de A en de B klasse samen te voegen. Dit zou wel betekenen dat er sprake zou zijn van enorme krachtsverschillen. Om het leuk en sportief te houden werd op de KNVB vergadering besloten dat er geen uitslagen boven de 10 zouden komen. Het belangrijkste idee hierachter was: zorg ervoor dat de zwakke tegenstanders ook plezier in het spel blijven houden en als het scoren te makkelijk gaat, stel je zwakkere spelers op en laat de tegenstander ook scoren. Een groot compliment gaat dan ook uit naar de spelers van Asser Boys want het nieuwe seizoen heeft zich gekenmerkt door prachtige uitslagen zoals de 6-5 tegen HS 88 terwijl een 10-0 uitslag normaal was geweest. Vooral de wijze waarop de beste spelers regelmatig ‘zichzelf wisselden’ voor de mindere goden was van grote klasse. Het najaars kampioenschap is natuurlijk hartstikke mooi, maar de manier waarop, doet mijn iets minder behaarde hoofd glanzen!

2013 beloofd een enorm spannend en mooi jaar te worden. Allereerst is er natuurlijk ons 25 jarig bestaan. Samen met onze ‘toekomst’ de Topkids gaan we dit groots vieren op 24, 25 en 26 mei met een open EK voor G teams. Het belooft een waar spektakel te worden met nu al meer dan 30 aanmeldingen uit binnen en buitenland en een heus randprogramma met clowns, topmuziek van o.a. Dirty Boulevard en balkunstenaars. Dan is er natuurlijk de verbouwing ten behoeve van aangepaste kleedkamers en als laatste is er de meer dan terechte nominatie voor G sportploeg van het jaar. Veel ‘gewone’ sporters kunnen dan ook een voorbeeld nemen aan het huidige G team van Asser Boys.

Ik hoop dan ook dat het jubileumjaar 2013 verrassend start bij de verkiezing van G ploeg van het jaar. Hiervoor hebben we vanaf 26 december de stemmen nodig van alle Asser Boys mensen die een warm hart hebben voor ons G team: Daarom breng je stem uit op www.assenbeweegt.nl en laat 22 januari een memorabele dag worden. Er kan gestemd worden tot 16 januari.                                   


KiKa