De toekomst van de veteranen: Wandelvoetbal

Interesse? Vrijdag 7 september 2018 om 20.00 uur introductie bijeenkomst in kantine Asser Boys.

Aanvankelijk was hij bruin. Met de komst van de televisie kwam de gespikkelde variatie. De bal, handgemaakt, maat vijf, met een veter er in. Loodzwaar, vooral als het had geregend. Nu heb je kleurrijke uitvoeringen, die behoorlijk lichter zijn in gewicht. Dat veroorzaakt minder blessures. Spelers kwamen op leeftijd. De veteranenklasse werd ingevoerd, maar functioneerde niet door te veel jonge spelers. Men wilde spelen tegen leeftijdgenoten. 7tegen7 werd ingevoerd. In het Noorden spelen inmiddels meer dan 260 veteranenteams in competitieverband Toch hingen velen de “kicks” aan de wilgen om vervolgens deel uit te maken van de bewegingloze groep op de wal: de beste stuurlui…...

In Engeland ontstond een aantal jaar geleden “walking football”, dat onder initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds in Nederland een vervolg kreeg. Betaald Voetbal Organisaties werkten het verder uit en de introductie kwam met Oldstars. Bij Asser Boys werd al in september 2012 geëxperimenteerd met een boarding van 11 bij 22 meter met vier tegen vier. Dat was enerzijds geslaagd, maar te bewerkelijk door het opbouwen van de bovendien kostbare boarding.

Nu staan we aan de vooravond van wandelvoetbal in Assen. Ondanks fysieke beperkingen willen (oud-)voetballers nog wel een balletje trappen, maar het gewone voetbal is voor velen onverantwoord. Met de invoering van wandelvoetbal met aangepaste spelregels wordt het toch weer mogelijk. Elders zijn al spelers van boven de tachtig, dus waarom niet in Assen? Buitenspel is er niet meer. De sliding is verboden. Duwen is niet toegestaan, zelfs de schouderduw is uit den boze. Er wordt gespeeld op een kwart veld met zes spelers per team. Een keeper is niet nodig. Het doel is klein, slechts anderhalve meter breed en nog geen meter hoog. Dat komt, omdat de bal niet boven heuphoogte mag komen. Koppen is er niet meer bij. Veel te link! Vrije trappen zijn allemaal indirect en als de bal “uit” is, moet deze met de voet opnieuw in het spel worden gebracht. Maar bovenal: er mag niet worden gerend. Aan de basis van de spelregels ligt het voorkómen van blessures. Op medisch gebied wordt aandacht besteed aan de spelers door periodiek een professionele cardio- en fitheidstest te doen.

Eventueel samen met andere lokale clubs moet wandelvoetbal in Assen te realiseren zijn. FC Groningen heeft medewerking toegezegd. Een demonstratiewedstrijd staat op de rol, zodat wij de kat uit de boom kunnen kijken. Inmiddels hebben twintig belangstellenden zich aangemeld. Op welke dag of dagen wordt gespeeld, wordt in onderling overleg vastgesteld. Af en toe zullen wedstrijden en toernooien worden georganiseerd in samenwerking met andere clubs. In Nederland wordt momenteel wandelvoetbal aangeboden door circa 260 clubs, waaronder diverse betaald voetbalorganisaties. In onze regio zijn dat o.a. HZVV met inmiddels 165 deelnemers en FC Groningen. Om mee te doen wordt van de spelers verwacht, dat zij lid zijn of worden van de Vrienden van Asser Boys. Maar dat kost slechts minimaal tien euro per jaar. Ook supporters zijn uiteraard welkom.

Op vrijdagavond 7 september a.s. vindt om 20.00 uur een introductiebijeenkomst plaats in de kantine van Asser Boys. Belangstellenden zijn welkom. We hopen je dan te mogen verwelkomen. Neem gerust wat leeftijdgenoten mee.

Hartelijke groet, Frans Geers en Luc Rengers

Unit4 Multivers

KiKa