Peter Dik: Heeee Scheids!

Na mijn switch bij Asser Boys van voetballer naar scheidsrechter, heb ik het voetbal op een hele andere wijze leren bekijken. Vanaf de zijlijn weet iedereen het altijd beter of ziet het anders. En wie heeft er niet geschreeuwd bij (on)terechte beslissingen: “Heeee Scheids….!”.

Hoe leerzaam is het dan je te verdiepen in de spelregels en scheidsrechter te willen worden?

Als je in het veld staat, begrijp je pas hoe lastig het is om in een paar seconden te moeten beslissen of je terecht voor een overtreding moet fluiten. Op TV kunnen we herhalingen zien of op het WK kan de video scheidsrechter zelfs helpen. Op amateurniveau sta je er als scheidsrechter voornamelijk alleen voor. Het helpt niet om een scheidsrechter te beledigen of uit te schelden. Het is ook weinig respectvol naar deze vrijwilliger, die ervoor zorgt dat een wedstrijd geen chaos wordt.

Hoe mooi is het dan om te ontdekken dat binnen onze vereniging jongeren zijn, die de jeugd willen fluiten. Jongeren die niet bang zijn voor foute beslissingen en niet bang zijn voor kritiek, maar de verantwoordelijkheid op zich durven te nemen.

Op 20 april hebben we nieuwe pupillen scheidsrechters mogen verwelkomen bij Asser Boys! Nadat deze jongeren de Pupillen scheidsrechters cursus met succes hebben gevolgd, zijn op diverse voetbaltoernooien de eerste ervaringen opgedaan als scheidsrechter. Daan, Dominique, Emanuel, Tigo, Tommie en Toine, we wensen jullie veel plezier in het scheidsrechteren!

Om hen niet in het diepe te gooien, heeft het jeugdbestuur een (jeugdscheidsrechter) coördinator aangesteld die hen gaat begeleiden in het proces van pupillenscheidsrechter. Hiernaast hebben we meerdere begeleiders nodig, mensen met verstand van jeugdvoetbal, die het leuk vinden vanaf de zijlijn de pupillenscheidsrechters te begeleiden en beoordelen (aan de hand van objectieve criteria). Bij deze de oproep aan onze voetbaldeskundigen om op zaterdagen af en toe de pupillenscheidsrechters te willen helpen.

Voor meer informatie kunt u zich aanmelden bij de jeugdcommissie van Asser Boys: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Peter Dik (Rzn)
Jeugdscheidsrechter coördinator Asser Boys

Unit4 Multivers

KiKa