Sponsormiddag 3 februari 2018 groot succes

Het idee was er al langer maar hoe geef je er invulling aan: een middag voor sponsoren. En dan niet te vergeten de leden die Asser Boys al heel lang een financiële bijdrage leveren met hun lidmaatschapsgeld. Op zaterdag 3 februari 2018 waren de sponsoren en alle leden, die meer dan 40 jaar lid zijn, uitgenodigd voor een interessant programma in de kantine bij Asser Boys. De ruim 50 genodigden genoten van de hapjes, drankjes en het stamppot buffet, maar daar kwamen ze niet voor.

Gert Kiel, oud-voorzitter van Donar, en Joost Kooistra, 97-voudig volleybal-international met een Olympische ervaring, vertelden over hun ervaring om doelen te bereiken. Het willen en er in geloven, zijn belangrijke drijfveren. En je moet soms ook een beetje geluk hebben.

Gert kwam al vaak bij Donar om relaties op te bouwen met zijn zakelijke partners, toen hij werd gevraagd om toe te treden als lid in het bestuur van Donar. De start was moeilijk omdat de financiële situatie niet goed was. En de sportieve resultaten waren ook niet goed. Als voorzitter wist hij het tij te keren maar daarvoor moest hij door een diep dal gaan. Door zijn overtuiging dat het goed moest komen, zette hij door en bereikte met Donar in de 2014 t/m 2016 enkele top jaren. Financieel weer gezond en niet meer afhankelijk van één hoofdsponsor. Sportief hele goede resultaten met kampioenschappen en de Super cup.

En hoe kreeg Gert dat voor elkaar: eerst moest het bestuur een team worden en daarnaast moest er een nieuwe trainer komen. De selectie werd gebaseerd op goede Nederlandse spelers en aangevuld met een paar Amerikanen. Donar werd een club met een begroting van 1,6 miljoen euro, 80.000 bezoekers per jaar, 9 contractspelers, 2 betaalde coaches, 2 betaalde medewerkers en 75 vrijwilligers. De vrijwilligers zijn goud waard en er zit bijna geen verloop in. 

Het bestuur run je met maximale transparantie in communicatie, alleen geld uitgeven dat je hebt en soms ook een beetje geluk. Ros Bekkering was de basketballer die voorop ging in de strijd, ook al kostte het hem zijn tanden. Daarmee kwamen er sportieve successen. Door de slechtere resultaten uit de voorgaande jaren haakte de hoofdsponsor af. Maar dat was misschien ook wel weer een geluk. "We werden gedwongen een ander sponsor model te vinden en niet meer afhankelijk te zijn van één hoofdsponsor.", aldus Gert. En dat lukte. De nieuwe sponsor inkomsten, gebaseerd op meerdere sponsoren, vormen nu de basis voor een gezonde club. Gert: "Het enige dat ontbrak was een Europa cup."

En dat was een mooi bruggetje naar Joost. Die had wel een Europa cup gewonnen. Maar ook dat was niet mogelijk geweest zonder geluk. In zijn volleybal carrière heeft geluk regelmatig een rol gespeeld. Maar de belangrijkste factor was karakter en werklust. Ooit begonnen met voetballen en kansen gehad bij Heerenveen, koos Joost toch voor volleybal. Daar waar zijn club in Appelscha het nog niet in hem zag zitten, begon zijn geluk. In het derde team werd hij bij toeval gescout op vrijdag en het begin van een mooie carrière was geboren met de start op zaterdag in de Drentse selectie. Via een slecht team in Zwolle kon hij het seizoen afmaken in Italië. 6 wedstrijden gespeeld waarvan 3 gewonnen en met 1 punt klasse behoud voor elkaar gekregen. Een geweldige ervaring van 4.000 man op de tribune in de sporthal.
De kennismaking met Toon Gerbrands begon met het oppompen van 100 ballen. Door niet te zeuren en doordat de libero Marko Klok liever eerst vakantie vierde (geluk?), dwong Joost een basisplaats af in het Nederlands team. Via een spannende kwalificatie in Frankrijk, ging Joost met de Nederlandse selectie naar de Olympische Spelen in Sydney in 2007. En dat was een bijzondere ervaring. Met het gevoel van een toerist liep Joost daar even rond, maar dat werd er door Peter Blanche snel uit gehaald: “We komen hier maar voor één doel: het winnen van de Olympische spelen!”. Tijdens die spelen kwam de finale wedstrijd echter te vroeg. In de kwartfinale trof Nederland Yoegoslavië, de uiteindelijke Olympisch kampioen. De kwartfinale werd nipt verloren, waarna de volgende twee wedstrijden voor de vijfde plek ruimschoots werden gewonnen.
Eten met de zusjes Williams, doping controle met Leontien van Moorsel, Prins Willem Alexander als piloot, een stacaravan delen met Guido Görtzen, en dan maar niet te spreken over de condooms. Allemaal geweldige ervaringen die mogelijk werden door karakter, werklust en een beetje geluk. Wat was er gebeurd als Joost niet naast Jan Blauw was komen wonen?

Joost realiseert zich heel goed dat hij geen weet had van wat Gert allemaal had meegemaakt. Hij was de speler die gewoon betaalt moest krijgen en geen idee had wat er achter de schermen allemaal gebeurde.

Jan Puper bedankte Gert en Joost voor hun inkijkje in hun ervaringen. De wijze les die daaruit getrokken kan worden is: als je het wil, kun je heel ver komen. En je moet het samen doen. Dit zijn goede tips voor onze sponsoren, leden en vrijwilligers om Asser Boys verder te helpen. Gert voegt zelfs de daad bij het woord: hij wordt de nieuwe jeugdvoorzitter. Joost helpt al mee bij de jeugdcommissie.

De foto’s van de sponsormiddag zijn te vinden in het fotoalbum onder “Volg ons” en “Foto’s”.

 

Unit4 Multivers

KiKa